Szanowni Państwo, z dniem  6 listopada 2023 r. Szpital Świętej Trójcy w Płocku przystąpił do programu pilotażowego na mocy Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023r.
„Dobry posiłek w szpitalu” w sprawie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia
w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia w szpitalach. Wprowadzenie programu przyczyni się do zwiększenia urozmaicenia posiłków oraz zapewnienia ich regularności. Wyżywienie będzie dostosowane do stanu zdrowia pacjenta i zaplanowane według najnowszych wytycznych.


Jadłospis 26.11-09.12.2023r

Jadłospis 10.12-23.12.2023r


Poniedziałek 27 listopada 2023r

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa jarzynowa 350 ml 1.7.9., Kotlety z ciecierzycy 100g/ 1.3., Ziemniaki 150 g, Surówka z czerwonej  kapusty z dodatkiem siemienia lnianego 100g, Kompot 200 ml

Dieta łatwostrawna

Zupa jarzynowa 350 ml 1.7.9., Pieczeń rzymska 100g  1.3., Ziemniaki 150 g, Marchewka gotowana z oliwą z oliwek 100g, Kompot 200 ml

Kolacja

Dieta podstawowa

Twaróg –50 g 7., Sałata – 10g, Marchewka mini gotowana – 50g, Pomidor – 50g, Pieczywo mieszane – 100 g 1., Herbata – 250 ml Masło – 15g 7.

Dieta łatwostrawna

Twaróg –50 g 7., Sałata – 10g, Marchewka mini gotowana – 50g, Pomidor – 50g, Pieczywo pszenne– 100 g 1., Herbata – 250 ml, Masło -15g 7.


Wtorek 28 listopada 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Zupa mleczna z płatkami owsianymi  250 ml 1.7.,Pasztet drobiowy 50g 1.3., Rzodkiewka –40g, Pasta z buraka pieczonego z dodatkiem twarogu i koperku – 60 g 7.,Masło –15g 7.,Pieczywo mieszane  100g 1. Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7

Dieta łatwostrawna

Zupa mleczna z płatkami owsianymi  250 ml 1.7., Wędlina drobiowa  – 45g , Sałata 10g, Pasta z buraka pieczonego z dodatkiem twarogu i koperku – 90 g 7., Masło –15g 7., Pieczywo pszenne100g 1. Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7.

Kolacja

Dieta podstawowa

Ryba smażona w sosie greckimi 50g/ 50 g 1.3.4.9.,Papryka 50g, Pieczywo mieszane 100g 1. Masło 15g 7, Herbata 200ml

Dieta łatwostrawna

Ryba duszona w sosie greckim 50g/ 50 g 4.9., Pomidor 50g, Pieczywo pszenne 100g 1., Masło 15g 7., Herbata 200ml


Środa 29 listopada 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki pszenne na mleku 250 ml 1.7.,Jajko – 1szt. 3., Roszponka – 5 g, Sałatka grecka z fetą – 100 g 7., Pieczywo mieszane 100 g 1., Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7. Masło – 15 g 7.

Dieta łatwostrawna

Płatki pszenne na mleku 250 ml 1.7., Jajko – 1szt. 3., Roszponka – 5 g, Sałatka grecka z twarogiem – 100 g 7., Pieczywo pszenne 100 g 1., Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7. Masło – 15 g 7.

Obiad

Dieta podstawowa

Pomidorowa z makaronem 350 ml 1.3.9., Filet soute w sosie własnym 100g/ 50 ml, Kasza 150 g 1. , Brokuł  skropiony oliwą 100g, Kompot 250 ml

Dieta łatwostrawna

Pomidorowa z makaronem 350 ml 1.3.9., Filet soute w sosie własnym 100g/ 50 ml, Kasza 150 g 1. , Brokuł  skropiony oliwą 100g, Kompot 250 ml


Czwartek 30 listopada 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml 1.7., Sałata –10g, Pomidor 80g, Ser żółty 45g 7., Dżem owocowy – 30g, Masło – 15g 7, Pieczywo mieszane 100 g 1., Kawa zbożowa z mlekiem 300 ml  1.7. .

Dieta łatwostrawna

Płatki jęczmienne na mleku 250 ml 1.7., Serek kanapkowy – 60g 7.,Sałata 10g,Pomidor 80g,Dżem owocowy – 30g,Masło – 15g 7., Pieczywo pszenne 100 g 1., Kawa zbożowa z mlekiem 300 ml 1.7.

Obiad

Dieta podstawowa

Rosół z makaronem 350 ml 1.3.9, Wątroba z cebulką w sosie 100g/ 50 ml 1.7., Buraczki surówka z oliwa z oliwek 100 g, Ziemniaki 150g, Kompot 250 ml

Dieta łatwostrawna

Rosół z makaronem 350 ml 1.3.9, Udko duszone w sosie koperkowym 120g/ 50 ml 1., Buraczki na ciepło  100 g, Ziemniaki 150g, Kompot 250 ml


Piątek 1 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki kukurydziane na mleku 250 ml 7., Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 60g  3.7., Sałata – 10 g, Ogórek zielony – 50 g, Rzodkiewka 40g, Pieczywo mieszane 100 g 1., Kawa zbożowa 250 ml  1.7. Masło 15g 7.

Dieta łatwostrawna

Płatki kukurydziane na mleku 250 ml 7., Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 60g   3.7., Sałata – 10 g, Dynia pieczona 90g, Pieczywo pszenne 100 g 1., Kawa zbożowa 250 ml 1. 7. Masło 15g 7.

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa marchewkowa 350 ml 9., Ryba duszona na jarzynach 120g/ 20 g  4., Ziemniaki 150g, Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem i z oliwą z oliwek 80g, Kompot 200 ml

Dieta łatwostrawna

Zupa marchewkowa 350 ml 9., Ryba duszona na jarzynach 120g/ 20g .4., Ziemniaki 150g, Sałata z jogurtem 80g 7., Kompot 200 ml


Poniedziałek 4 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Zacierki na mleku 250 ml 1.3.7.,Wędlina drobiowa –45g, Sałatka jarzynowa 100g 3.9., Sałata  – 5g, Masło –15g 7.,Pieczywo mieszane– 100g 1. Kawa zbożowa  z mlekiem 250 ml 1.7

Dieta łatwostrawna

Zacierki na mleku 250 ml 1.3.7.,Wędlina drobiowa –45g, Sałatka jarzynowa 100g 3.9., Sałata  – 5g, Masło –15g 7.,Pieczywo pszenne– 100g 1. Kawa zbożowa  z mlekiem 250 ml 1.7

Obiad

Dieta podstawowa

Ogórkowa z ryżem  350ml 1.9,Sztuka mięsa, sos 100g 1.9.,Ziemniaki 150 g, Bukiet warzyw (fasolka, brokuł, kalafior z oliwą z oliwek i nasionami dyni) –  100g, Kompot     

Dieta łatwostrawna

Ogórkowa z ryżem  350ml 1.9,Sztuka mięsa, sos 100g 1.9.,Ziemniaki 150 g, Bukiet warzyw (fasolka, brokuł, kalafior z oliwą z oliwek i nasionami dyni) –  100g, Kompot     


Wtorek 5 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml 1.7., Kiełbasa żywiecka – 45 g, Sałata – 5 g, Buraki pieczone kostka z ziarnami słonecznika, dyni – 90 g, Masło – 15g 7., Pieczywo mieszane 100 g 1.,Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7.

Dieta łatwostrawna

Kasza jęczmienna na mleku 250 ml 1.7., Kiełbasa żywiecka – 45 g, Sałata – 5 g, Buraki pieczone kostka z ziarnami słonecznika, dyni – 90 g, Masło – 15g 7., Pieczywo pszenne 100 g 1.,Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7.

Obiad

Dieta podstawowa

Krupnik z ziemniakami 350 ml 1. 9, Kurczak po chińsku 100g/ 50g/30 ml/ 1., Surówka colesław (Kapusta pekińska, kukurydza, oliwa z oliwek z cytryną) – 50 g, Ryż 150g,Kompot 200 ml

Dieta łatwostrawna

Krupnik z ziemniakami 350 ml 1. 9., Kurczak w warzywach 100g/ 50g/30 ml/ 1.  (bez cebuli, pora), Cukinia duszona z koperkiem – 50 g, Ryż 150g ,Kompot 200 ml


Środa 6 grudnia 2023r

Obiad

Dieta podstawowa

Zupa brokułowa 350 ml 1.9, Faolka a’la po bretońsku (bezmięsna)  250 ml 1., Bułka 1., Surówka z selera, marchewki, białej kapusty z dodatkiem oliwy z oliwek 50g, Kompot 250 ml  

Dieta łatwostrawna

Zupa brokułowa 350ml. 1.9, Leniwe z cukrem– 5 szt.- 250g 1.3.7., Sałatka owocowa z siemieniem  100g, Kompot 250 ml  

Kolacja

Dieta podstawowa

Twarożek z koperkiem 40g 7., Wędlina wp 45g, Pomidor –90g, Rukola – 10g, Masło 15 g 7., Pieczywo mieszane 100 g 1. Herbata 250 ml

Dieta łatwostrawna

Twarożek z koperkiem 40g 7., Wędlina wp 45g, Pomidor –90g, Rukola – 10g, Masło 15 g 7., Pieczywo pszenne 100 g 1. Herbata 250 ml


Czwartek 7 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 250 ml 1.7., Pieczywo mieszane 100 g 1.,Pasztet drobiowy 50g 3., Rzodkiewka –30g, Pomidor – 60 g, Sałata – 10g, Masło 15 g 7. Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7.

Dieta łatwostrawna

Płatki owsiane na mleku 250 ml 1.7.,Pieczywo pszenne 100 g 1., Wędlina drobiowa 50g,Pomidor – 90 g, Sałata – 10g, Masło 15 g 7. Kawa zbożowa z mlekiem 250 ml 1.7.

Kolacja

Dieta podstawowa

Galaretka wieprzowa z warzywami – 100 g, Jarmuż – 5 g, Ogórek zielony 50 g, Pieczywo mieszane 100g 1., Masło 15 g 7., Herbata 250 ml

Dieta łatwostrawna

Galaretka wieprzowa z warzywami – 100 g, Jarmuż – 5 g, Surówka z marchewki 50g, Pieczywo pszenne100g 1., Masło 15 g 7., Herbata 250 ml

Piątek 8 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku 250 ml 1.7., Sałatka jajeczna z koperkiem 75g 3., Pomidor – 90g, Sałata 10g,Pieczywo mieszane  100 g 1., Kawa zbożowa  z mlekiem 250 ml 1.7.  Masło 15g 3.

Dieta łatwostrawna

Płatki owsiane na mleku 250 ml 1.7., Sałatka jajeczna z koperkiem 75g 3., Pomidor – 90g, Sałata 10g,Pieczywo pszenne  100 g 1., Kawa zbożowa  z mlekiem 250 ml 1.7.  Masło 15g 3.

Kolacja

Dieta podstawowa

Pieczywo mieszane 100g 1., Pasta z fasoli a’la smalec – 60 g, Ogórek kiszony 60g,Roszponka – 5 g, Ser żółty – 30g 7., Herbata 300 ml Masło 15g 7.

Dieta łatwostrawna

Pieczywo pszenne 100g 1., Roszponka – 10 g, Pomidor – 90g, Twaróg – 40 g 7., Herbata 300 ml Masło 15g 7.


Poniedziałek 11 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna


Wtorek 12 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna


Środa 13 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna


Czwartek 14 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna


Piątek 15 grudnia 2023r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Obiad

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna


DOBRY POSIŁEK – ARCHIWUM


Dodatkowe Informacje:

Wszelkie dodatkowe informacje oraz składy posiłków można uzyskać u Dietetyczek Szpitala im. Św. Trójcy w Płocku pod numerem telefonu: 24 364 51 62 oraz w pokoju nr 104 w Oddziale Chorób Wewnętrznych.


Alergeny :

  1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek w szpitalu”.