Szanowni Państwo, z dniem  6 listopada 2023 r. Szpital Świętej Trójcy w Płocku przystąpił do programu pilotażowego na mocy Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023r.
„Dobry posiłek w szpitalu” w sprawie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia
w szpitalach.

Celem programu pilotażowego jest zwiększenie dostępności porad żywieniowych oraz wdrożenie optymalnego modelu żywienia w szpitalach. Wprowadzenie programu przyczyni się do zwiększenia urozmaicenia posiłków oraz zapewnienia ich regularności. Wyżywienie będzie dostosowane do stanu zdrowia pacjenta i zaplanowane według najnowszych wytycznych.


DOBRY POSIŁEK – ARCHIWUM


Jadłospis 06.04-12.04.2024r

Jadłospis 13.04-20.04.2024r


Wtorek 09 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Makaron na mleku (350ml) (GLU PSZ, MLE) Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ)  Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Schab benedyktyński (30g) (GLU PSZ, SOJ) Ser topiony (30) (MLE) Ćwikła z jabłkiem (80g) Sałata (2 liście) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Dieta łatwostrawna

Makaron na mleku (350ml) (GLU PSZ, MLE) Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Schab benedyktyński (60g) (GLU PSZ, SOJ) Ćwikła z jabłkiem (80g) Sałata (2 liście) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Obiad

Dieta podstawowa

Pomidorowa z ryżem parabolicznym (350ml) (GLU PSZ, SEL) Zapiekanka ziemniaczana  z ciecierzycą i z warzywami (350g)  (MLE, JAJ) Szpinak duszony z sosem koperkowym (150g) (MLE) Kompot  owocowy (250ml)

Dieta łatwostrawna

Pomidorowa z ryżem parabolicznym (350ml) (GLU PSZ, SEL) Klopsiki mięsno-warzywne (mięso drobiowe, brokuł, cukinia, włoszczyzna) (80g) (GLU PSZ, JAJ, SEL) Ziemniaki (200g) Szpinak duszony z sosem koperkowym (150g) (MLE) Kompot  owocowy (250ml)

Środa 10 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku (350ml) (GLU OWS, MLE)Pieczywo pszenne (50g) (GLUPSZ)  Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Wędlina śniadaniowa drob. (30g) Hummus (40g) (GOR) Sałata (2 liście), Dynia pieczona (80g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Dieta łatwostrawna

Płatki owsiane na mleku (350ml) (GLU OWS, MLE)Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Wędlina śniadaniowa drob. (60g) (GOR) Sałata (2 liście), Dynia pieczona (80g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Kolacja

Dieta podstawowa

Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Polędwica sopocka (30g) (SOJ, MLE) Ser żółty (30g) (MLE) Sałata (2 liście) Ogórek zielony (80g) Herbata (250ml)

Dieta łatwostrawna

Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE)Polędwica sopocka (60g) (SOJ, MLE) Sałata (2 liście) Pomidor (bez skóry) (80g) Herbata (250ml)

Czwartek 11 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Kasza kuskus na mleku (350ml) (GLU PSZ, MLE) Pieczywo pszenne (50g) (GLUPSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Pasta z zielonego groszku (40g) Schab pieczony (30g) (GLU PSZ, SOJ) Roszponka (20g) Marchew tarta (80g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Dieta łatwostrawna

Kasza kuskus na mleku (350ml) (GLU PSZ, MLE) Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Pasta z zielonego groszku (40g) Schab pieczony (30g) (GLU PSZ, SOJ) Roszponka (20g) Marchew tarta (80g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Kolacja

Dieta podstawowa

Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ)  Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ), Masło 82%tł.(15g) (MLE), Polędwica drobiowa (60g) (GLU PSZ, SOJ), Mix sałat (20g), Ogórek zielony (80g) Herbata (250ml)

Dieta łatwostrawna

Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ), Masło 82%tł.(15g) (MLE), Polędwica drobiowa (60g) (GLU PSZ, SOJ), Mix sałat (20g), Dynia pieczona (80g) Herbata (250ml)

Piątek 12 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Ryż na mleku (350ml) (MLE) Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ)  Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Pasta jajeczna 80g) (JAJ) Ser żółty (30g) (MLE) Sałata (2 liście) Rzodkiewka (80g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Dieta łatwostrawna

Ryż na mleku (350ml) (MLE) Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Pasta jajeczna z białek jaj (100g) (JAJ) Sałata (2 liście) Rzodkiewka (80g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ., MLE)

Kolacja

Dieta podstawowa

Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ) , Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ), Masło 82%tł.(15g) (MLE), Ser topiony (60g) (MLE), Roszponka (20g), Ogórek zielony (80g) Herbata (250ml)

Dieta łatwostrawna

Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Ser biały (80g) (MLE) Roszponka (20g), Kalafior gotowany na parze (80g) Herbata (250ml)

Poniedziałek 15 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki pszenne na mleku (250ml)  (GLU PSZ, MLE)Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Schab pieczony (60g) (GLU PSZ, SOJ)Ćwikła z jabłkiem (80g)Sałata (2 liście)Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Pieczywo razowe (100g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Schab pieczony (60g) (GLU PSZ, SOJ)Papryka (80g)Sałata (2 liście)Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Kolacja

Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Pieczywo razowe (100g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Twaróg (40g) (MLE) Polędwica drobiowa (30g) (GLU PSZ, SOJ) Sałata (2 liście) Pomidor (80g) Herbata (250ml)

Dieta łatwostrawna

Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Twaróg (40g) (MLE) Polędwica drobiowa (30g) (GLU PSZ, SOJ) Sałata (2 liście) Pomidor bez skóry (80g) Herbata (250ml)

Wtorek 16 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Kasza jaglana na mleku (250ml) (MLE) Pieczywo pszenne (50g)(GLU PSZ)  Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Pasta z ryby got. z warzywami (morszczuk)  (100g) (RYB, SEL) Ogórek kiszony (100g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Dieta łatwostrawna

Kasza jaglana na mleku (250ml) (MLE) Bułka wrocławska (100g)(GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Pasta z ryby got. z warzywami (morszczuk)  (100g) (RYB, SEL) Pomidor bez skóry (100g) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Kolacja

Dieta z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów

Pieczywo razowe (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Polędwica miodowa drob (60g) (GLU PSZ, SOJ) Pomidor (80g) Sałata (2 liście) Herbata (250ml)

Dieta łatwostrawna

Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ) Masło 82%tł.(15g) (MLE) Polędwica miodowa drob (60g) (GLU PSZ, SOJ) Pomidor bez skóry(80g) Sałata (2 liście) Herbata (250ml)

Środa 17 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki owsiane na mleku (250ml) (GLU OWS, MLE)Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Jajo gotowane (0,5szt.) (JAJ)Schab benedyktyński (50g) (GLU PSZ, MLE)Cukinia  pieczona plastry (50g)Papryka (50g)Kawa zbożowa z mlekiem(250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Dieta łatwostrawna

Płatki owsiane na mleku (250ml) (GLU OWS, MLE)Bułka wrocławska (100g)(GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Jajo gotowane (0,5szt.) (JAJ)Schab benedyktyński (50g) (GLU PSZ, MLE)Cukinia  pieczona plastry (50g)Pomidor bez skóry (50g)Kawa zbożowa z mlekiem(250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Kolacja

Dieta podstawowa

Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Wędlina śniadaniowa drob. (60g)Surówka z białej rzepy z rzodkiewką (80g)Sałata (2 liście)Herbata (250ml)

Dieta łatwostrawna

Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Wędlina śniadaniowa drob. (60g)Sałata (2 liście)Dynia pieczona (80g) Herbata (250ml)

Czwartek 18 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Płatki ryżowe na mleku (250ml) (MLE)Pieczywo pszenne (50g)(GLU PSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Polędwica miodowa drob (30g) (GLU PSZ, SOJ)Serek kanapkowy (40g) (MLE)Marchew drobno starta (80g)Sałata (2 liście) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Dieta łatwostrawna

Płatki ryżowe na mleku (250ml) (MLE)Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Polędwica miodowa drob (30g) (GLU PSZ, SOJ)Serek kanapkowy (40g) (MLE)Marchew drobno starta (80g)Sałata (2 liście) Kawa zbożowa z mlekiem (250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Obiad

Dieta podstawowa

Jarzynowa (350ml)  (GLU PSZ, MLE, SEL)Gulasz drobiowy gotowany (80g/70g) (GLU PSZ, MLE, SEL)Kasza jęczmienna (140g) (GLU JĘCZ)Ogórek kiszony (100g) Kompot z owoców leśnych (250ml)

Dieta łatwostrawna

Jarzynowa (350ml)  (GLU PSZ, MLE, SEL)Gulasz drobiowy gotowany (80g/70g) (GLU PSZ, MLE, SEL)Kasza jęczmienna (140g) (GLU JĘCZ)Buraczki wiórki z natką i olejem (150g) Kompot z owoców leśnych (250ml)

Piątek 19 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Kasza jaglana na mleku (250ml) (MLE)Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Ser biały (70g) (MLE)Pomidor (80g)Mix sałat (20g)Dżem  truskawkowy niskosłodzony (30g)Kawa zbożowa z mlekiem(250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Dieta łatwostrawna

Kasza jaglana na mleku (250ml) (MLE)Bułka wrocławska(100g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Ser biały (70g) (MLE)Pomidor bez skóry(80g)Mix sałat (20g)Dżem  truskawkowy niskosłodzony (30g)Kawa zbożowa z mlekiem(250ml) (GLU ŻYT, GLU JĘCZ, MLE)

Kolacja

Dieta podstawowa

Pieczywo pszenne (50g) (GLU PSZ) Pieczywo razowe (50g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Jajko gotowane (1szt.) (JAJ)Roszponka (20g)Ogórek zielony (80g) Herbata (250ml)

Dieta łatwostrawna

Bułka wrocławska (100g) (GLU PSZ)Masło 82%tł.(15g) (MLE)Jajko gotowane (1szt.) (JAJ)Roszponka (20g)Cukinia pieczona (80g) Herbata (250ml)

Poniedziałek 22 kwietnia 2024r

Śniadanie

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna

Kolacja

Dieta podstawowa

Dieta łatwostrawna


DOBRY POSIŁEK – ARCHIWUM


Dodatkowe Informacje:

Wszelkie dodatkowe informacje oraz składy posiłków można uzyskać u Dietetyczek Szpitala im. Św. Trójcy w Płocku pod numerem telefonu: 24 364 51 62 oraz w pokoju nr 104 w Oddziale Chorób Wewnętrznych.


Alergeny :

  1. /GLU PSZ: Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, pszenica kamut)
  2. /SKR: Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  3. /JAJ: Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  4. /RYB: Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  5. /OZI: Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
  6. /SOJ: Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  7. /MLE: Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  8. /ORZ: Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
  9. /SEL: Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  10. /GOR: Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  11. /SEZ: Nasiona sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
  12. /S02: Dwutlenek siarki
  13. /ŁUB: Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
  14. /MCK: Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 25 września 2023 r. w sprawie programu pilotażowego w zakresie edukacji żywieniowej oraz poprawy jakości żywienia w szpitalach – „Dobry posiłek w szpitalu”.